ATELIERWONING IN ST. ANNASCHOOL IN BREDA

BESTEMMINGSPLAN

Burgemeester en wethouders gaven toestemming om bij de bestaande ateliers woningen te realiseren. De koopwoningen zijn gelegen in een voormalig schoolgebouw. Een deel van het atelier mocht worden ‘opgeofferd’ om geschikt te maken als woning. Hiervoor werd het bestemmingsplan gewijzigd.

ORIGINELE SITUATIE

De originele spanten waren in de hele ruimte niet meer te zien. Ze waren weg getimmerd en opgenomen in wanden en plafonds. De enkele keer dat een spantbeen in het zicht zat, was deze geschilderd. Verder was de ruimte die het meest geschikt was voor bewoning opgedeeld in wandjes en hokjes. Het grote werklokaal dat dienst deed als atelier was ook in het nieuwe plan door zijn dubbele hoogte het meest geschikt voor deze functie.

BEWONING ATELIERWONING

De restruimte naast het atelier is helemaal vrij gemaakt en alle wandjes en kasten zijn gesloopt. Ook is een deel van het plafond verwijderd om een prachtige vide te realiseren. De vide strekt zich uit over de hele lengte van de woning en werd in de woonkamer ook nog voorzien van een extra Veluxraam. Daarnaast zijn de bestaande dakkapellen betimmerd met lichte vurenhouten platen. Het vurenhout komt terug in kastplanken en kastdeuren net als in de dakkapellen.

KEUKEN

De keuken is helemaal op maat gemaakt en om een bestaand spantbeen heen gevormd. De gehele ruimte kreeg een strakke gietvloer. De spanten zijn schoongekrabd om het originele karakter van de ruimte goed uit te laten komen. Ze contrasteren daardoor erg mooi met het witte strakke stucwerk. 

Project: Atelierwoning in Breda
Ontwerp: Ontwerp & realisatie
Bouwjaar & realisatie: 2017
Fotografie: Leo de Jonge
Samen met: Paul de Bruijn – Planadvies en Ontwerp