TWEE-ONDER-EEN-KAPWONING IN HEINKENSZAND

VERBOUWING

Opdracht voor ontwerp en uitvoering van een twee-onder-een-kap-woning in het Zeeuwse Heinkenszand.

TWEE-ONDER-EEN-KAP-WONING

De opdrachtgevers wilden de keuken graag verplaatsen naar de garage en een carport voor de auto. Naast het huis was namelijk een ruime zijtuin die dit mogelijk maakte.

Om binnen het gestelde budget te blijven werd de garage deels verhoogd. Daarnaast werd het originele boeiboard voorzien van een omvangrijke schijf, die de ruimte op een spannende manier overkapt. Deze dunne schijf wordt op maar twee punten gedragen door mooi geplaatste kolommen. Verder is voor extra daglicht de schijf voorzien van een aantal speels verdeelde daklichten van verschillende formaten.

Het ontwerp was een van de vijf genomineerden voor de Maarten van Doornprijs voor vernieuwende ontwerpen 2003.
Citaat Provinciale Zeeuwse Courant ZC 10 oktober 2003:

“Ook een aanbouw en een carport naast een doodgewone twee-onder-een-kap-woning in Heinkenszand, voegen duidelijk iets toe. De horizontale elementen in de gevel zijn doorgetrokken in heldere eenvoudige vormen. De gebruikte materialen zijn pretentieloos maar het geheel geeft de woning iets extra’s. Het o zo gewone huis krijgt ineens allure.”

INTERIEUR

Om bestaand en nieuw naadloos aan elkaar te verbinden zijn er voor het interieur verschillende oplossingen bedacht. Zo is het plafond in de woonkamer helemaal verlaagd. De constructieve balk op de plaats van de doorbraak wordt daardoor onzichtbaar opgenomen. Bovendien ontstond hierdoor de mogelijkheid om een gloednieuw lichtplan voor de eenvoudige woning te maken. Zodoende werd de standaard architectuur van de twee-onder-een-kap-woning mooi doorbroken. Verder konden zo de gordijnrails, door dit verlaagde plafond, ook weer mooi weggewerkt worden.

KEUKEN

Ook de keuken is door Leonardus ontworpen en in nauw overleg uitgevoerd door een meubelmaker. De kastrompen zijn van mahoniehout en het werkblad van Belgisch hardsteen. Bovendien zweeft het keukenblok op spectaculaire wijze boven de vloer van de woonkamer. De oven en vaatwasser zijn op een goede werkhoogte ingebouwd in een kastenwand. Deze kastenwand van wit spuitwerk herbergt bovendien de taatsdeur naar de bijkeuken.

KASTEN

Verder is het huis voorzien van verschillende vaste inbouwkasten, met dezelfde wit spuitwerk afwerking. De gehele ruimte wordt door deze vaste kasten mooi en strak gedefinieerd. De op-maat-gemaakte eettafel is als laatste gecomplementeerd met stoelen van Maarten van Severen.

Project: Ontwerp en realisatie
Bouwjaar & realisatie: 2003
Fotografie: Leo de Jonge