WERKKAMER OP ZOLDER IN BREDA

WERKKAMER

Ontwerp en verbouwing van een werkkamer op zolder op de bovenste verdieping van een twee onder-een-kap-woning.

OPDRACHT

De zolder deed voorheen dienst als opslag en washok. Het was er donker en ongezellig en hoorde niet echt bij het huis. Bovendien was er behoefte aan een werkkamer én meer licht zonder direct alle opbergruimte op te moeten geven. Leonardus werd ingeroepen op een oplossing te bedenken.

DAKKAPEL

Om de ruimte te vergroten en meer licht te maken werd gekozen voor een dakkapel. Dit leverde veel extra ruimte op door de flauwe dakhelling. De opdrachtgever werkt thuis en had veel ruimte voor boeken nodig, dus werden alle vrije muren voorzien van boekenschappen. De schoorsteen die schuin naar de nok loopt zorgt voor een speelse onderbreking en had bovendien de juiste diepte voor boeken. Om een rustig beeld te houden werden de boeken schappen 8 cm dik gemaakt, zodat er voldoende restruimte tussen de boeken ontstond.

Onder de schuine kap werden lage kasten geplaatst, waarvan steeds één deel kan worden weggereden. Door deze ingreep bleef er genoeg ruimte over voor opbergruimte voor vakantiespullen zoals tent, rugzakken en ski’s.

WERKTAFEL

De werktafel is geplaatst in de dakkapel en zit op vensterbankhoogte. Hierdoor blijft er veel uitzicht op de achtertuin over. Boven de werktafel zit een ingestucte ledlijn die voor voldoende werklicht zorgt op de dagen die wat donkerder zijn en de avonden. Een mooie strakke lichtoplossing die zeer weinig ruimte kost.

MATERIALEN

Het strakke witte stucwerk zorgt voor een rustige lichte uitstraling. De voorzolder doet dienst als ruimte voor de verwarmingsketel en wasmachine. Het bestaande kozijn is naadloos opgenomen tussen de boekenkasten. Op de vloer ligt een praktische geweven pvc vloer met een rustige look. Deze is bovendien makkelijk schoon te houden.

Project: Ontwerp en realisatie
Bouwjaar & realisatie: 2014
Fotografie: Leo de Jonge