VRIJSTAANDE WONING

VILLA VRIJSTAAND

Ontwerp en verbouwing van een villa, vrijstaand, in een bosrijke buitenwijk in Breda. De grote tuin was mooi aangelegd en goed onderhouden, maar het interieur was oubollig en verouderd. Dus was het tijd om het groots aan te pakken.

OPDRACHT

Een groot deel van het budget moest worden besteed aan groot onderhoud, dus moest er slim worden omgesprongen met wat overbleef. Zo werd besloten de bestaande carrara witmarmeren vloer niet te vervangen, maar schoon te maken en op te schuren zodat hij er weer als nieuw uitzag. Dit leverde een forse besparing in het budget op.

Het witte marmer contrasteerde prachtig met licht essenhout, zodat werd besloten hier de trap en verschillende andere elementen van te maken. Ook het barblad van de keuken is hierin uitgevoerd.

TRAP ALS BLIKVANGER

Van de saaie bestaande trap is de standaard leuning verwijderd evenals de donkere treden. Hiervoor in de plaats is een gespoten stalen kokerprofiel gekomen als nieuwe leuning en de treden zijn vervangen door essenhout. Door deze ingrepen is de trap getransformeerd tot een ware blikvanger.

WERKKAMER

Aan de trap is een opkamer waar een ideale plaats is ontstaan voor een open werkkamer. Onder deze opkamer is de kelder gelegen. Deze ligt aan de prominent aanwezige schoorsteen die nu voorzien is van een prachtige open haard. Daarmee vervangt hij de stalen kachel die op deze plaats hing. De hele werkkamer is grijs geschilderd om mooi te contrasteren met de trap en de andere muren. Bovendien is er een boekenkast ontworpen die bestaat uit boekenschappen van verschillende formaten en materialen die op een speelse manier afgewisseld worden.

Op de boven en beneden verdieping is de keus gemaakt om de bestaande gebroken betonsteen waaruit het hele huis is opgetrokken wit te schilderen en aan te lichten met strijklicht. Dit levert een boeiend contrast op met de nieuwe gestucte muren.

SLAAPKAMER

De master bedroom is voorzien van een doorloopkast die op logische wijze overgaat in de badkamer en uitmondt in de inloop douche. Het wasmeubel fungeert als ruimteverdeler en dressoir tussen kastruimte en slaapkamer. Bovendien gaat de spiegel naadloos over in het stucwerk. Door deze keuzes zijn alle zichtlijnen prachtig in stand gehouden met een optimale lichtinval. Ook hier is de keuze gevallen op essenhout maar nu gecombineerd met grote grijze tegels en warm grijze hoogpolige vloerbedekking.

Project: Ontwerp en realisatie
Bouwjaar & realisatie: 2012
Fotografie: Leo de Jonge